SpriteMAX Online Monitorozó & Diagnosztikai Rendszer

 • Kritikus gépek távoli monitorozása
 • Gépállapot felügyelet
 • Hálózati moduláris rendszer (Ethernet WiFi)
 • Automatikus hibadiagnosztika és jelentés generálás
 • Proaktív jelző rendszer
 • Max 512 csatorna
 • Adaptálható felhasználási interfész

 

A DLI Watchman® SpriteMAX™ 40 éves rezgésdiagnosztikai tapasztalat eredményét hasznosítja gépfelügyeleti tevékenysége során. Az online felügyelet céljára kifejlesztett termék gyűjti a rezgésadatokat, riaszt, vagy információt küld a helyszínről a munkaállomáson dolgozóknak, további elemzések érdekében. Különlegessége az, hogy hatalmas komplex adatmennyiség összegyűjtésére képes, feldolgozza, majd pontos és lényegre törő diagnózist állít fel a felügyelt gépek állapotára vonatkozóan, illetve javaslatot tesz a szükséges karbantartási és javítási munkákra. Az elemzéseket a helyszínen készíti el, és csak a fontos információkat küldi tovább jelentések, vagy adatok formájában. A diagnózis és a javítási javaslat igény szerinti formában elérhető a szakértők és a vezetők számára. A gyűjtött rezgésadatokat, további elemzés céljából is tovább tudja küldeni egy központi szerverre, amennyiben ez szükséges.

Hatékony működés

A rezgésfelügyelő rendszerek telepítésénél figyelembe kell venni a kialakítandó rendszer számára előírt feladatot. Azok a rendszerek, amelyek csupán bizonytalan riasztási jeleket szolgáltatnak nem igazán hasznosak, hiszen a jelzések hátterében álló okokról nem kapunk semmilyen információt, ami miatt további vizsgálatok, esetleg eszközök szükségesek az okok feltárására. Amennyiben egy on-line rendszer rendszeresen nagymennyiségű mérési adatot küld a központi munkaállomásra, kinek lesz elegendő ideje, hogy azokat analizálja? A SpriteMAX az egyetlen rendszer a piacon, amely képes a nagymennyiségű komplex mérési adat feldolgozásával pontos hibadiagnózisok felállítására.

Intelligencia

Sok on-line rendszer egyszerű RMS riasztásokat használ a rezgésszintek növekedésének meghatározására, mivel azonban az üzemeltetők tudják, hogy ezek nem minden esetben jelentenek mechanikai problémát, ezért gyakran figyelmen kívül hagyják. Amennyiben mégsem hagyják figyelmen kívül a jelzéseket, akkor az üzemeltetőknek meg kell határozniuk a következő lépést annak érdekében, hogy kiderítsék, tényleg létezik-e olyan hiba, ami kiválthatta a jelzést. Ez általában több műszaki tudást és időt igényel, mint ami az adott körülmények között a helyszínen rendelkezésre áll.

A SpriteMAX™ on-line rendszerébe beépítve található egy szabálybázisú automatikus diagnosztikai rendszer, amely már 35 éve folyamatosan bizonyítja képességeit az ipar számos területén. A rendszer több mint 4700 szabályt tartalmaz, melyek segítségével több, mint 956 különböző hibát képes azonosítani különböző gépeknél, többek között motorok, fúvók, kompresszorok, generátorok, hajtóművek, stb. meghibásodásait. A felhasználó maga is készíthet szabályokat, de ez ritkán szükséges. Különböző független tanulmányok számtalanszor alátámasztották a rendszer magas szintű pontosságát. Ez a rendszer az adatokat felhasználható információkká változtatja, beleértve a specifikus hiba diagnózist, a hiba súlyosságát és egy átfogó javaslatot a javításra.

Az egyik előnye egy automatikus diagnosztikai rendszer alkalmazásának az on-line mérések során a hordozható adatgyűjtővel végzett mérésekkel szemben az, hogy a mérési körülmények, és ebből kifolyólag az adatok trendelhetősége mindig biztosítva van.

A SpriteMAX™ automatikusan felismeri a gép futási állapotát és összehasonlítja az adatokat a komponensek jellemző csúcsaival. Ez az eljárásmód nagy pontosságot eredményez még változtatható sebességű és változtatható terhelésű berendezések vizsgálata során is. A rendszer képes meghatározni, hogy a gép nem megfelelő állapotban van, és figyelmezteti az üzemeltetőket. Lehetőség van a különböző folyamatparaméterek begyűjtésére, melyekből meghatározható a hatékonyság, az áramlási mennyisség stb.

SpriteMAX™ általános tulajdonságai

 • Beépített szabálybázisú automatikus diagnosztikai rendszer, amely az adatokat felhasználható információkká alakítja
 • Valós idejű analízis és gépállapot értékelés
 • Online Dashboard a valós idejű gépállapot megjelenítésére
 • Globális jelentés és adatszolgáltatás a távoli munkaállomások számára
 • Könnyen elérhető web interface az adatok és gépállapotok megtekintéséhez
 • RSS hírfolyam email kliens szoftveren, vagy RSS Feed interface szoftveren keresztül
 • Hálózati integráltság az Azima DLI ExpertALERT™, DCX™ rendszereivel.

Rendszerbővítés multiplexerekkel

A SpriteMAX moduláris kialakítása lehetővé teszi, hogy igény esetén a rendszert egyszerűen kiterjeszthessük további gépekre. 16 csatornás multiplexerek segítségével a csatornák száma 512 csatornáig bővíthető. Több csatorna esetén egy újabb SpriteMAX™ egység egyszerűen beilleszthető a meglévő rendszerbe. Mivel a SpriteMAX™ egységek egymástól függetlenül, önállóan működnek, ezért nincs korlátozva, hogy hány darab telepíthető egy adott helyszínre.

Minden Sprite MUX egység 16 érzékelő jelét képes fogadni, 4 darab 4 csatornás csoportban. 32 darab Sprite MUX csatlakoztatható egyetlen SpriteMAX™ egységhez, azaz 512 csatorna.

A Sprite MUX multiplexer egységek közvetlenül csatlakoztathatóak a SpriteMAX™ egységhez, vagy szükség esetén érzékelő kábellel és hosszabbító kábellel távolabb is elhelyezhető. Miközben egyetlen SpriteMAX™ egységhez akár 32 multiplexer egység is csatlakoztatható, a további SpriteMAX™ egységek javítják a teljes rendszer teljesítményét.

Integrálhatóság

A SpriteMAX™ konfigurálása az Azima DLI cég ExpertALERT™ szoftverével történik, ezáltal kompatibilis a DLI hordozható adatgyűjtőivel. A SpriteMAX™ OPC DA kompatibilis, ami azt jelenti, hogy képes átvenni adatokat a vezérlő rendszertől és azokat felhasználni az analízis és a hibadiagnosztika során. A SpriteMAX™ képes OPC formátumban is jelentéseket szolgáltatni, így az eredmények könnyedén felhasználhatók a meglévő kezelő paneleken, vagy kijelzőkön. A SpriteMAX™ xml formátumban is képes információt szolgáltatni, így könnyedén hozzáigazítható a rendszerhez az interface.

Microsoft® távoli asztal

A Microsoft Távoli Asztal Kapcsolat az elsődleges eszköz a SpriteMAX™ CPU-hoz való hozzáféréshez. A Távoli Asztal Kapcsolat egyszerűen beállítható és lehetőséget biztosít a SpriteMAX™ elérésére bármely számítógépről, amellyel azonos hálózaton van. Futtatás közben a felhasználó számítógépén, egy új asztalon fut a SpriteMAX™. A SpriteMAX™ távolról is kezelhető, karbantartható és hozzáférhető az interneten keresztül. Ez több szempontból is előnyös, például a szoftverfrissítések telepítésekor, vagy a távoli helyeken lévő berendezések felügyeletekor. A SpriteMAX™ szükség esetén értesíti az illetékeseket a gép állapotában bekövetkezett változásokról.

Azima DLI Online Dashboard

Az Azima DLI cég Online Dashboard szoftvere telepítve van a SpriteMAX™-ra, és Távoli Asztal Kapcsolat segítségével érhető el. A szoftver valós idejű információkat jelenít meg a mérések állapotáról, valamint megjeleníti az on-line rendszer üzeneteit és az egyéb felügyeleti aktivitások információit. A mérések eredményei, illetve a mérési adatok nem az Online Dashboard szoftverben kerülnek megjelenítésre, hanem az ExpertALERT™-ben, illetve egyéb kliens szoftverekben.

RSS Hírfolyam

Az Azima DLI Online és a SpriteMAX™ olyan tartalmakat szolgáltat, amelyek felhasználhatók a cég belső hálózatán, vagy az interneten keresztül. Az egyik ilyen tartalom az RSS Hírfolyam. Az RSS egy szabványos protokoll, amely a hírszolgáltatás területén számos alkalmazást kiszolgál. Az RSS jelentése Really Simple Script (Nagyon egyszerű írás). Ez egy xml specifikáció, amelyet számos szoftvercsomag, email kliens és web portál képes olvasni. Az üzemi hálózat számára az RSS hírfolyamot a SpriteMAX™-ra telepített web szerver biztosítja. Amennyiben szükséges eljuttatni az RSS hírfolyamot olyan kliensekhez is, akik a vállalati hálózaton kívül tartózkodnak, az Azima DLI biztonságos web szerverein keresztül megosztható velük az információ az Internet segítségével.

Az egyik fontos előnye az RSS Reader szoftvernek, hogy képes több forráshoz is csatlakozni. Segítségével több helyszín gépeinek adatai integrálhatók, rangsorolhatók, és gyors értesítések kézbesíthetők a problémás gépekről.